Basisrecept 1: kippenbouillon

Van alle bouillons is de kippenbouillon het makkelijkst te maken. Eigenlijk is het heel simpel: een hele kip in kokend water, een x aantal uren koken, en voila: kippenbouillon. 

Maar, dat kan beter. Door groentes en kruiden in de bouillon mee te laten trekken creĆ«er je bouillon met een andere basis smaak. Door bijvoorbeeld pastinaak mee te laten trekken in de bouillon, krijg je een rijke kippenbouillon met een licht frisse nasmaak. Of je kunt een paar uien mee laten trekken, ook voor een frisse touch. Of, voor een Marokkaanse Kippensoep, met een paar ingelegde citroenen. 
Ook de duur van het bouillon trekken is belangrijk. De stelregel is: hoe langer hoe lekkerder. Maar daar komt wel het een en ander bij kijken.

Onderstaand een recept voor een werkelijk verbluffende kippenbouillon:

1 grote soepkip
1 grote witte ui
2 stengels bleekselderij
1 winterwortel
verse tijm
verse oregano
vers laurierblad
zout & peper

Zet de soepkip net onder water in een pan op het vuur. Breng aan de kook en laat op heel laag vuur 2 uur trekken. Na 2 uur haal je de gehele kip uit de pan. Laat deze even afkoelen, en verwijder al het vlees van het karkas (het vlees bewaar je in de koelkast). Gooi het vel weg. Doe de botten terug in de pan, breng weer aan de kook en laat een paar uur, liefst een halve dag, rustig trekken. Let wel op dat de bouillon niet te ver in kookt, kijk af en toe of er nog ongeveer 4 liter water in de pan zit. Twee uur voor je de bouillon 'klaar' verklaart voeg je de gesneden groentes, kruiden en een beetje zout & peper toe. Laat deze zo'n anderhalf uur mee trekken. Na deze anderhalf uur de soep zeven door een fijnmazige zeef, of door een kaasdoek. Doe de bouillon terug in de pan en laat licht afkoelen, zodat het vet boven komt drijven. Schep het meeste vet er af, als je alle vet weg wilt halen kun je een (oude) witte boterham met een schuimspaan in het laagje vet houden. De boterham absorbeert het meeste vet.
Afhankelijk van wat je met de bouillon wilt doen kun je de apart gelegde stukjes kip in de bouillon doen. Als je een doodsimpele kippensoep wilt eten, of een Joodse Kippensoep wilt maken, is dit ok. Als je een soep gaat maken die nog lang op het vuur staat, hou de kip dan apart en voeg deze op het laatst toe. Dit om te voorkomen dat de kip helemaal kapot kookt.
Als je klaar bent, proef dan de bouillon. Een beetje zout kan de hele smaak ophalen. Als je houdt van een sterke kippensmaak kun je een paar kippenbouillonblokjes toevoegen. Volgens ons niet nodig, maar we weten dat onze smaak in de loop der jaren gewend is geraakt aan de sterkere smaken van bouillonblokjes en -poeders. En omdat het gewoon lekker moet zijn... :-)
Deze bouillon is een perfecte basis voor bijvoorbeeld een Avgolemono. De bouillon zonder extra blokjes of poeders is ideaal voor een asperge/kippensoep. En als je na een winterse dag wat snotterig en koud bent, is een kop bouillon met verder niks natuurlijk helemaal lekker!