Basisrecept 2: groentebouillon

De lastigste bouillon om te maken: groentebouillon. Zoals al in een eerdere blog vermeld zijn wij in de loop der jaren gewend geraakt aan uitgesproken smaken. Zo ook in het geval van een groentebouillon. De bouillon die je trekt van groente alleen is voor de meeste mensen te licht van smaak. Maar, daar zijn oplossingen voor! Met gedroogde paddestoelen kun je de verlangde umami smaak aan je bouillon geven. Of, miso pasta, geeft ook een sterke smaak. Of, last but wel een beetje least: nutritional yeast. Het geeft je bouillon een kick, maar wij houden niet zo van die lichte gistsmaak die er aan zit.

Voor het trekken van een groentebouillon kun je eigenlijk alle groentes gebruiken, afhankelijk van de soep die je ermee wilt maken. Je kunt alle schillen en restjes van de groentes die je gebruikt hebt bewaren in de diepvries en deze mee laten trekken in de bouillon. De tip voor een volle groentebouillon is: eerst de groente roosteren! Onderstaand een recept voor een basis groentebouillon, met daarna tips hoe deze aan te vullen met de al genoemde ingrediënten om de bouillon te versterken en een specifieke smaak te geven.

2 grote uien

4 stengels bleekselderij

1 grote winterwortel

1 pastinaak

2 grote tomaten

3 tenen knoflook

3 kruidnagelen

1 laurierblad

8 peperkorrels

Bos peterselie

 

Rooster de groentes ongeveer 40 minuten in een oven op 200 graden. Breng 3 liter water aan de kook en voeg de kruiden toe. De groentes uit de oven in de pan, en laat anderhalf a 2 uur zachtjes sudderen. Haal de groentes er uit en zeef de soep in een fijnmazige zeef of een kaasdoek. Je moet nu ongeveer tweeëneenhalve liter bouillon over hebben. Voeg zo’n 30 gram gedroogde paddestoelen toe en laat nog een half uur doorkoken. Of voeg 2 eetlepels witte miso toe en kook de bouillon even kort flink door. Twee eetlepels edelgistvlokken, ook mogelijk.

 Als het goed is heb je nu een krachtige groentebouillon. Mocht je de bouillon toch te slap vinden, dan is de oplossing toch weer het bouillonblokje, groentebouillon natuurlijk. Twee of drie blokjes kunnen het verschil echt maken.