Basisrecept 3: runderbouillon

Voor een echt goede runderbouillon moet je wel even wat tijd uittrekken. Geen punt denk ik, want het voordeel van een runderbouillon trekken is de heerlijke geur die zich door je keuken verspreid.

Ook hier geldt: je kunt een paar botten, wat vlees en een ui een paar uur laten trekken en zeggen dat je een bouillon hebt. Maar dat kan echt beter. Vraag bij je slager om een mix van soepbotten, liefst met nog wat vlees er aan. Reken per liter bouillon op ongeveer een kilo botten. Door verschillende groentes en kruiden mee te laten trekken krijg je een bouillon met een diep smaak. Onderstaand een lijstje voor 3 liter bouillon:

 

3 kilo botten in stukken van zo’n 3 cm

3 wortels

1 prei

3 uien

2 tenen knoflook

3 laurierblaadjes

3 eetlepels peperkorrels

1 eetlepel azijn (zonder smaakje)

 

Een aanrader is om de botten en de groente eerst te roosteren in de oven. Verhit je oven voor op 200 graden, snij de wortels, prei en uien, halveer de teentjes knoflook, en doe samen met de botten in een met bakpapier beklede ovenschaal. Laat 40 minuten roosteren, na 20 minuten even omscheppen. In de tussentijd zet je 4 liter water op met de kruiden en de azijn. Breng aan de kook. Als de botten en groentes geroosterd zijn voeg je deze inclusief eventuele sappen aan de bouillon toe. En die laat je op heel laag vuur minimaal 4 maar liever langer trekken. Schep aan het begin van het koken eventueel schuim van de bouillon, dit schuim beïnvloed de smaak niet echt maar een heldere bouillon oogt veel smakelijker.

Hoe langer je de bouillon laat trekken, hoe lekkerder. Wij laten m graag een uurtje of 10 zacht pruttelen. ’s Morgens beginnen, einde middag afmaken, en er dan soep van maken.

Als de bouillon volgens jou af is haal je de botten, groentes en kruiden er uit, en zeef je de bouillon door een fijnmazige zeef of een kaasdoek. Het eventuele vlees op de botten snij je er af en voeg je toe aan de bouillon.

Nu kun je verder gaan met het bereiden van je soep. Voeg stukjes rundvlees en/of rundergehaktballetjes toe en kook deze een half uurtje op laag vuur gaar. Let wel, dit versterkt de smaak van de bouillon. Hierna ga je verder met de overige ingrediënten.

 

Resultaat: een superlekkere en supergezonde soep! Eet smakelijk!