Soeprecept: Joodse Kippensoep

Joodse Kippensoep

Vooruit, we gooien d’r een soepklassieker tegenaan, en wel onze geliefde Joodse Kippensoep! In de basis een heel eenvoudige kippensoep met groente, maar door de combinatie van kruiden zeer smaakvol. En niet te vergeten gezond.

2.5 liter kippenbouillon

1 middelgrote witte ui

2 wortels

2 stengels bleekselderij

350 gram kip

¼ bos peterselie

1/8 bos dille

4 verse laurierblaadjes

1 theelepel gedroogde tijm

2 tenen knoflook

Zout&peper

Aan jou de keus om verse bouillon te trekken, of om bouillonblokjes te gebruiken. Mocht je blokjes gebruiken, gebruik dan ongeveer 10% minder dan je eigenlijk nodig hebt volgens de verpakking. Bij gebruik van blokjes kook je de rauwe kip mee, hierdoor wordt de soep iets sterker, dus…

Snij de ui, worteltjes en bleekselderij fijn, en fruit deze zachtjes een paar minuten in een beetje olijfolie. Voeg aan het einde van het bakken 2 geperste teentjes knoflook toe.

Voeg nu de kippenbouillon, de kip, en alle fijngesneden kruiden toe. Breng aan de kook, en laat ongeveer een uur zachtjes pruttelen. Als je een kipfilet gebruikt, haal deze na ongeveer een half uur koken uit de soep, snij deze fijn en voeg weer toe.  

Na een uurtje zijn de smaken goed getrokken. Maak op smaak met zout en peper.  

Waarop je moet letten bij het koken van deze soep is de balans bij de kruiden. Vooral de dille is tricky, iets teveel en de smaak gaat overheersen. Als je deze soep voor de eerste keer kookt kun je het beste iets minder dan vermeld toevoegen, na een haf uurtje even proeven en eventueel nog wat meer in de soep doen.

Voor de kruiden geldt: peterselie, dille en laurier vers, en de tijm gedroogd. Eventueel kan de laurier ook gedroogd, dat heeft niet echt effect op de smaak. Maar de dille en de peterselie moeten echt vers, gedroogd geven deze een andere smaak. En gedroogde tijm vinden wij vreemd genoeg lekkerder dan verse…