Soeprecept: Oma's Groentesoep!

Oma’s Groentesoep

Een Hollandse klassieker, Oma’s Groentesoep! Hoewel het eigenlijk meer een vleessoep is, maar een kniesoor die daarop let, want deze soep is de definitie van comfort food. Het heeft wel een paar uurtjes nodig om deze soep te maken, maar dan heb je ook wat.  

Zoals bij elke soep heb je de keuze om zelf een bouillon te trekken, of een bouillon te maken van blokjes/poeder. In ons recept gaan we uit van een vers getrokken bouillon, omdat we dat lekkerder vinden. Maar met een bouillon van blokjes is deze soep ook zeker goed te maken.

 

3 liter runderbouillon

300 gram half om half- of rundergehakt

300 gram runderlappen

300 gram zeer fijngesneden gemengde groente

1 bos bladpeterselie, fijngesneden

200 gram vermicelli

Zout&peper naar smaak

 

Als de bouillon staat te trekken kun je alvast de voorbereidingen voor de soep treffen: kleine gehaktballetjes draaien, runderlappen in kleine stukjes snijden, groente fijnsnijden. Je kunt kiezen voor half om half- of rundergehakt. Rundergehakt is iets droger, dus deze balletjes zijn iets minder smeuïg dan die van half om half. 

Als de bouillon klaar is, schep dan het vet wat bovenop drijft er zoveel mogelijk af. Je kunt eventueel een droge boterham met een schuimspaan bovenin de soep houden om zoveel mogelijk vet weg te halen.

Breng weer aan de kook en voeg als eerste de in stukjes gesneden runderlappen toe. Als je deze al hebt laten trekken in de bouillon ben je natuurlijk al klaar. Laat ongeveer een half uur zachtjes doorkoken.

Na dit half uur voeg je de gehaktballetjes, de groente en de bladselderij toe, deze laat je een minuut of 20 zachtjes meekoken.

Voeg de vermicelli toe en laat de soep nog 10 minuten doorkoken. Zorg ervoor dat de vermiccelli niet te gaar wordt, dan blijft deze mooi stevig.

Maak op smaak met zout en peper, en eventueel een blokje runderbouillon (of 2).

 

Mocht je een deel van de soep in willen vriezen, dan is de aanrader om dit te doen zonder de vermicelli. Bij het invriezen van de soep gaat de vermicelli namelijk kapot, op zich doet het aan de smaak niets af maar het ziet er minder lekker uit. Mocht je dit doen, kook dan bij het ontdooien van de soep wat vermicelli in runderbouillon van een blokje en voeg deze aan de opgewarmde soep toe.

 

Laatste tip (en deze geldt voor alle soepen): laat de soep als je deze aan het opwarmen bent nooit koken. Door de soep weer aan de kook te brengen kook je de ingrediënten kapot. Niet erg voor de smaak, maar wel voor de consistentie van de soep,

 

Smakelijk!