Soeprecept: Saoto Soep

Het is dat we zelf vegetarisch zijn, anders zou de Saoto Soep zeker tot de top drie van de favoriete soepen behoren! Rijk van smaak, goedgevuld, te maken als snelle opkikker of als maaltijdsoep. Omdat we niet voor één soepgat te vangen zijn, hebben we aan het eind van het recept tips om deze soep als veggie variant te maken...

De Ingrediënten:

3 liter kippenbouillon
300 à 400 gram kip
1 stengel citroengras
duimgroot stuk laos
duimgroot stuk gember
2 à 3 eetlepels soyasaus
eventueel een halve chilipeper

Deze bouillon is de basis voor de Saoto soep. Snij de stengel citroengras in drie stukken, schil de laos en gember en kerf deze verschillende keren in. Kerf de chilipeper eenmaal in. Breng de bouillon (vers of van bouillonblokjes) aan de kook, voeg alle ingrediënten behalve de soyasaus toe en laat minimaal een uur zachtjes trekken. Aan het einde van de kooktijd verwijder je citroengras, laos, gember en chilipeper en voeg je de soyasaus toe. Je hebt nu een heerlijke bouillon.

Terwijl de soep trekt maak/zet je onderstaande ingrediënten klaar:

300 gram taugé
150 gram ramen soepnoodles
6 gekookte eieren
6 eetlepels hard uitgebakken uitjes
6 eetlepels saoto mix
gesneden bladselderij
evt 100 gram gekookte rijst

Blancheer de taugé kort in kokend water en spoel af met ijskoud water. Kook de soepnoodles en spoel deze ook af met ijskoud water. Kook, pel en halveer de eieren, probeer ze zo te koken dat het eigeel net hard is.
Kook de rijst.

Doe een eetlepel taugé, een eetlepel soepnoodles en twee halve eieren in een kom, eventueel ook een schepje rijst. Overgiet deze met de kokendhete bouillon. Boven op de soep doe je een eetlepel uitjes, een eetlepel saoto mix, en een eetlepel gesneden bladselderij. Laat heel even staan zodat alle ingrediënten goed door kunnen warmen, en serveer kokend heet. Eventueel draai je nog wat versgemalen zwarte peper over de soep.

Voor een veggie variant: gebruik de vegan kippenbouillon van BioToday. In plaats van 'echte' kipfilet gebruik je de vegetarische kipstukjes van de Vegetarische slager. Laat deze echter nooit meekoken, bak ze en zet deze apart, om samen met de andere ingrediënten in de kom te doen.

De saoto mix is niet makkelijk te krijgen. De grotere toko's verkopen 'm, bijvoorbeeld de Aziatische supermarkt in Amsterdam Noord (Boven 't IJ winkelcentrum).

Deze soep is perfect om in grote hoeveelheden te maken, zo ongeveer iedereen vindt 'm lekker, en het is een feestje in een kom. Na de coronatijd, als je weer gezellig een feestje kunt geven, is deze soep ideaal om voor grotere groepen te maken!

Eet smakelijk!