Soeprecept: Thaise groentesoep

Soeprecept Tom kha ked – Thaise groentesoep

We mogen nog steeds niet reizen, dus wat is er dan leuker en lekkerder dan een trip naar Thailand, maar dan in de soeppan? Onderstaand een recept voor een Thaise groentesoep, zowel een vegetarische als een vegan variant. Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid ingrediënten, het enige waar je bij deze soep op moet letten is op de smaakmakers vissaus, chili en gember. Aanrader is om, zeker als je deze soep voor het eerst maakt, van deze drie iets minder toe te voegen dan in het recept staat. Liever later een beetje extra toevoegen, dan een soep waarvan je de smaak te sterk vindt, wa?!

De ingrediënten:

1 kleine rode ui

1/2e rode paprika

¼ winterwortel

½ bakje kastanjechampignons

2 stengels citroengras

½e rode chilipeper

Duimgroot stukje gember

2 à 3 eetlepels vissaus

1 à 2 eetlepels ketjap

1 blik kokosmelk

1 blik tomatenblokjes

1/2e theelepel bruine suiker

1/2e bos lente ui

2.5 liter groentebouillon

½ bos koriander

Versgemalen peper

1 volle eetlepel pindakaas met stukjes noot

½ blok tofu

 Snij de ui, de groente en de champignons, in redelijk grove stukken. Snij de stengels citroengras in 3en, de chilipeper fijn, schil het stuk gember (laat deze heel) en keep verschillende keren in. Breng de bouillon aan de kook en voeg bovenstaande toe. Voeg kokosmelk, tomatenblokjes, suiker, vissaus en ketjap toe. Breng weer aan de kook en zet het vuur zo laag dat de soep zacht pruttelt. Laat ongeveer een uur koken.

Voeg hierna de fijngesneden lente ui, de eetlepel pindakaas en de fijngesneden koriander toe, en laat nog een minuut of 10 zachtjes koken. Na deze 10 minuten proeven en op smaak maken met vissaus, sojasaus, peper en eventueel een beetje zout.

Snij de tofu in dunne reepjes en bak deze op hoog vuur in een beetje zonnebloemolie. Zorg dat de reepjes heel blijven, aan de buitenkant lekker krokant zijn, maar van binnen nog een beetje sponzig. De tofu kun je het beste apart houden van de soep, als je deze toevoegt aan de soep kan ie vocht opnemen en sponzig worden. Het lekkerst is om een eetlepel in een kom te doen en deze te overgieten met de kokende soep.  

Mocht je een luxe variant willen maken, dan kun je ook shii-takes en taugé aan het recept toevoegen. En mocht je een vegan variant willen maken, dan kun je een vegan vissaus proberen. Online te koop (ik heb deze variant nog niet in de supermarkt gezien), of er eentje zelf maken.

 Je kunt de soep ook serveren over een flinke eetlepel gekookte rijst, om er meer een maaltijdsoep van te maken.

Erg yummy! Eet smakelijk!!!!