Soeprecept Tom kha kai – Thaise kippensoep

Van de Thaise Groentesoep gaan we via de Saoto Soep naar de Tom Kha Kai, de wereldwijd bekende Thaise Kippensoep!  Onderstaand een recept voor een Thaise groentesoep, zowel een vegetarische als een vegan variant. Ook hier: laat je niet afschrikken door de hoeveelheid ingrediënten, het enige waar je bij deze soep op moet letten is op de smaakmakers vissaus, chili en gember. Aanrader is om, zeker als je deze soep voor het eerst maakt, van deze drie iets minder toe te voegen dan in het recept staat. Ook hier geldt: een voorzichtig mensch telt voor drie. Of iets van dien strekking…

De ingrediënten:

2.5 liter kippenbouillon

300 gram kipfilet

2 stengels citroengras

½e rode chilipeper

Duimgroot stukje gember

3 verse limoenblaadjes

2 à 3 eetlepels vissaus

1 à 2 eetlepels ketjap

1 blik kokosmelk

1 blik tomatenblokjes

1/2e theelepel bruine suiker

Eetlepel limoensap

1/2e bos lente ui

1/2e rode paprika

250 gram gemengde paddenstoelen (kastanjechampignons, shiitake)

¼ bos basilicum

250 gram taugé

200 gram soepnoodles

Evt ½ bos koriander

Versgemalen peper

Breng de bouillon met de kipfilet aan de kook. Snij de stengels citroengras in 3en, de chilipeper fijn, schil het stuk gember (laat deze heel) en keep verschillende keren in. Voeg toe aan de bouillon. Voeg limoenblaadjes, limoensap, kokosmelk, tomatenblokjes, suiker, vissaus en ketjap toe. Breng weer aan de kook en zet het vuur zo laag dat de soep zacht pruttelt. Laat ongeveer een uur koken.

Haal de kipfilet uit de soep en snij deze klein. Snij de paprika, lente-ui en paddenstoelen in redelijk grove stukken. Voeg alles toe aan de soep en laat weer een minuut of 20 koken.

Snij de basilicum in reepjes en laat deze 5 minuten meekoken. Als je van koriander houdt voeg je deze nu ook toe. De soep is nu klaar, maak op smaak met versgemalen peper, eventueel een kneepje vissaus, en als je van pittig houdt wat gedroogde chilivlokken.

Blancheer de taugé en laat deze afkoelen. Kook de soepnoodles en laat deze afkoelen. Als je de soep serveert doe je van beide een eetlepel in een kom en overgiet deze met de kokendhete soep. Let op: de noodles gaan kleven als ze afkoelen, dit gaat weer over als ze in de hete bouillon liggen. En let op dat je de Tom Kha Kai niet weer aan de kook brengt, hiermee kook je de ingrediënten kapot.

Ook hier kun je een vegan variant van maken. Er bestaat vegan kippenbouillon, vegan vissaus, en natuurlijk vegan kipstuckjes van de Vegetarische Slager. Je kookt de soep op dezelfde manier, alleen de kipstuckjes kook je NIET mee. Deze bak je, leg je apart met de taugé en noodles, en voegt deze toe voor het serveren van de soep. Andere smaak, maar als vegetariër zijnde moet ik zeggen dat ie ook goed smaakt.

Eet smakelijk!!!!