Soeprecept: Veggie basis Tomatensoep!

Verse tomatensoep – veggie

En nog een Hollandse klassieker: tomatensoep! D’r zijn wel 1000 varianten van, wij houden zelf het meest van een frisse, vegetarische variant: tomatensoep met witte bonen en basilicum. Heerlijk met Turks brood met knoflookboter. Je kunt m maken met 100% verse tomaten, wij vinden ‘m lekkerder met een mix van verse en bliktomaten. Onderstaand de benodigdheden voor onze mix variant:

1 grote witte ui

600 gram smaaktomaten

600 gram tomatenblokjes

2 liter groentebouillon

zout&peper

2 knoflookteentjes 

Maak een x-vormige inkeping in de verse tomaten, en dompel deze pak m beet 30 seconden onder in kokend water. Haal ze eruit, laat even afkoelen, en verwijder het vel. Snij de tomaten in kleine stukjes.

Snipper de ui en fruit deze in een beetje olijfolie. Voeg de verse en bliktomaten en de knoflook toe en bak deze een paar minuten op middenhoog vuur mee. Voeg de bouillon toe, laat zo’n 30 minuten doorkoken, en pureer de soep. Maak op smaak met zout en peper.  Je hebt nu een basic vegan tomatensoep. 

Voeg een blik witte bonen met vocht toe, kook even flink door, en voeg de laatste paar minuten van koken een handvol verse basilicum toe.

Een tomatensoep heeft, net als een tomatensaus, een klein beetje suiker nodig om echt lekker te worden. Door de witte bonen met vocht toe te voegen heb je het zoetje al toegevoegd. Natuurlijk kun je naar smaak nog een klein beetje suiker en eventueel een beetje citroensap toevoegen. Let wel: een tomatensoep mag niet te zoet zijn, er moet nog een beetje het wrange van de tomaten te proeven zijn.  

Met het basisrecept kun je naar hartenlust variëren. Voeg in plaats van witte bonen vegetarische gehaktballetjes toe, en basilicum, voor een volledig andere smaak. Of, kook wat oud witbrood mee, om een meer ribollita achtige structuur van de soep te krijgen. Of, wat gekookte pasta en gegrilde groente als courgette, aubergine en rode paprika toevoegen aan het basisrecept. Allemaal hartstikke lekker.  

Smakelijk!