Soeprecept: Venkel/Tomaten soep

Om eerlijk te zijn zijn wij niet dol op venkel. De wat anijsachtige smaak is in veel gerechten te overheersend. Maar, het universum is goed voor ons geweest en heeft met de oven met grillfunctie ons bestaan op dit ondermaanse duidelijk verbeterd. Al was het alleen maar om groente in te grillen… De smaak van venkel wordt door het te garen en te grillen in de oven veel zachter, minder overheersend, zonder de anijssmaak te verliezen.

Dus: zet je oven op 200 graden, als ie op temperatuur is de grill aan, en soep maken maar!

 

1 kleine ui

1 grote teen knoflook

1 kilo venkel

1 kilo smaaktomaten

1 blik tomaat 400 gram

100ml vers sinaasappelsap

2 liter groentebouillon

Scheutje balsamico azijn

1 takje rozemarijn

Handje verse peterselie

Zout&peper naar smaak

 

Snij de ui, de venkel en de tomaten in kleine stukjes. Vet een bakplaat goed in met olijfolie, en doe de groente en ui hierop. Eventueel kun je de teen knoflook meegrillen, dan pof je m als t ware, als je dit doet doe de teen dan met schil en al bij de groente, na het grillen kun je m zo leegknijpen. Verwarm je oven voor op 200 graden, als ie op temperatuur is zet je de grill aan. Rooster de groente in zo’n 30 a 40 minuten gaar, schep af en toe om, de groente mag verkleuren maar niet zwart worden. 

Als de groente in de oven staat verhit je de bouillon. Alweer: je kunt kiezen voor een verse groentebouillon, of eentje van blokjes. Weet wel dat een verse bouillon minder sterk van smaak is, hou hier rekening mee bij het op smaak maken aan het einde.

Als de bouillon kookt voeg je het blik tomaten toe. Laat zachtjes mee pruttelen, hoeft niet heel lang, zeg zo’n kwartiertje. Als de groente gegrilld is voeg je deze aan de soep toe, met het uitgeknepen teentje knoflook.

Laat alles zo’n 20 minuten koken, voeg dan de sinaasappelsap en balsamico toe, en pureer.

Voeg het takje rozemarijn toe, en de peterselie, en laat nog eens een minuut of 20 doorkoken. Maak op smaak met zout en peper.

Zoals met alles in het leven heeft iedereen zo z’n voorkeuren, ook op het gebied van soep. Mocht je net als wij van een lobbige, dikke soep houden, gebruik dan iets minder bouillon dan aangegeven. Voordeel is: als de soep te dik wordt, kun je altijd wat bouillon toevoegen.